Waarom kiezen voor dierproefvrije en vegan cosmetica?

Cosmetica: winkels liggen er vol mee. Je kunt inmiddels voor elk huidtype, haartype en stijl verschillende producten kopen. In Nederland hebben we de keuze uit honderden merken die in winkels en webshops vertegenwoordigd worden. Naast dat deze merken van elkaar verschillen in prijs, ingrediënten en looks, is er nog aspect waar je op kunt filteren: diervriendelijkheid. Oftewel: zijn de producten cruelty free?

Cruelty Free cosmetica houdt in dat de producten en ingrediënten in de producten niet op dieren getest zijn. Daarnaast houd dit voor mij in dat er ook geen dieren gedood hoeven te worden voor cosmetica. Want wist je dat reguliere cosmetica vol met dierlijke ingrediënten zit? Denk bijvoorbeeld aan dierlijke vetten voor collageen, botten voor keratine en insectenbloed als kleurstof. Een gemiddelde dagcrème of lipstick uit de reguliere drogist kan verschillende dierlijke ingrediënten bevatten. Omdat deze ingrediënten vaak uit het buitenland ingekocht worden, is het onmogelijk om te traceren waar ze vandaan komen. Hebben de dieren geleden? Zijn de ingrediënten duurzaam gewonnen? Wat voor dieren zijn hiervoor gedood? Bij cruelty free en vegan cosmetica hoef je deze vragen niet te stellen, omdat deze producten geen dierlijke ingrediënten bevatten.

Daarnaast is er het dierproefvrije aspect. In Nederland zijn dierproeven op cosmeticaproducten gelukkig verboden. Maar buiten de EU worden deze nog wel toegepast, met name in Azië. In China is het zelfs verplicht om producten en ingrediënten op dieren te (laten) testen voordat ze daar verkocht mogen worden. Daarom kan een cosmeticamerk dat in China verkoopt, niet dierproefvrij zijn. Ook niet als ze de producten in Nederland of Europa dierproefvrij produceren! De producten worden dan alsnog op dieren getest tijdens de registratie in China.

Ik geloof niet in de werking van ingrediënten gewonnen uit wreedheid. Ik wil mijn geld niet uitgeven of verdienen met het promoten van merken die nog op dieren testen. Ik hoop jou met het aanbod op deze website te kunnen overtuigen dat deze wreedheid ook helemaal niet nodig is!

Er zijn inmiddels genoeg mooie merken in Nederland verkrijgbaar die cruelty free producten aanbieden. Op deze website vind je hier een overzicht van, plus webshops die deze producten verkopen. Als je deze merken steunt, dan weet je zeker dat je geld niet naar onnodig dierenleed gaat!