Over Cruelty Free Beauty

CrueltyFreeBeauty.nl wil het jou makkelijk maken om dierproefvrije en vegan producten te ontdekken. Alle producten worden nagekeken op ingrediënten en bij de merken wordt een dierproefvrij statement opgevraagd, zodat jij er zeker van kunt zijn een cruelty free aankoop te doen!

Dit overzicht is onderdeel van Naoki.nl, mijn blog waar ik nu al 7 jaar dierproefvrije, vegan, natuurlijke en eerlijke producten op deel. Veel van de producten in deze shop zijn ook terug te vinden in de vorm van reviews op Naoki.

Waarom Cruelty Free?

De vraag zou eigenlijk moeten zijn, waarom niet cruelty free? Helaas kunnen we, ondanks de “dierproefvrije” wetgeving in de EU, er niet vanuit gaan dat cosmetica in Nederland dierproefvrij is. De meeste cosmeticamerken verkopen hun producten namelijk ook buiten de EU, waar ze alsnog op dieren getest kunnen worden. Daarnaast bevatten veel (ook dierproefvrije!) producten dierlijke ingrediënten. Denk aan dierlijke kleurstoffen, dierlijke vetten en wassen… Hier kan ook veel dierenleed achterschuilen.

Gelukkig zijn diervriendelijke verzorgingsproducten inmiddels bijna overal verkrijgbaar. Alleen is het soms nog best lastig om erachter te komen welke producten dierproefvrij en vegan zijn. Veel webshops claimen vegan cosmetica te verkopen, maar vermelden er dan niet bij dat de producten wel op dieren getest worden. Cosmeticamerken zelf zijn hier ook niet altijd transparant over, omdat de meeste merken enkel over informatie beschikken voor hun eigen regio. Aangezien het in Nederland verboden is om cosmetica (ingrediënten) op dieren te testen, zullen de meeste merken dus zeggen dierproefvrij te zijn. Helaas klopt dat niet altijd…

Het doornemen van ingrediëntenlijsten en dierproefvrije statements kan dus een hele opgave zijn, maar gelukkig heb ik daar inmiddels al 7 jaar ervaring mee. Die ervaring gebruik ik voor Cruelty Free Beauty. Voordat ik een product aan dit overzicht toevoeg, heb ik een dierproefvrije verklaring van het merk ontvangen en een overzicht van vegan producten of dierlijke ingrediënten die ze gebruiken. Hierdoor kan ik dan snel bepalen welke producten geschikt zijn voor Cruelty Free Beauty. Ik controleer de dierproefvrije status en ingrediënten regelmatig om het overzicht correct en actueel te houden.

Disclaimer

Ondanks dat ik de producten zorgvuldig uitzoek en alles goed naloop, kan het voorkomen dat een cosmeticamerk wijzigingen doorvoert. Door bijvoorbeeld toch een markt toe te treden die dierproeven verplicht, zoals China. Het kan ook voorkomen dat de ingrediënten in een product wijzigen en dat ze daardoor niet meer vegan zijn. Hier heb ik helaas geen invloed op, maar ik zit hier wel bovenop. Zo kan ik eventuele wijzigingen zo snel mogelijk doorvoeren. Mocht jij iets zien dat niet (meer) klopt, laat het me dan gerust weten via het contactformulier.

Privacyverklaring

Informatie over onze privacy verklaring vind je hier.